Landscape architecture, garden design, planting design and management - Rowland Byass
Lawford Road

The garden of this three-storey early Victorian house was redesigned to accommodate a home office that doubles as an occasional bedroom for its owner. Her decision to divide the house and convert the ground floor into a self-contained flat made it necessary to reconfigure the garden.


The garden already had a definite character, with its mature herbaceous borders, old apple tree and mellow old walls. Design intervention was therefore minimal. We replaced the broken concrete terrace at the rear of the house with biscuit-coloured clay pavers (which will mature to match the London stock bricks of the house and garden walls). A new path surfaced in yellow self-binding gravel leads to the home office, which has a green roof. Next to it is a small vegetable garden with fruit bushes trained over the walls. Just outside the front door, a raised bed built in French oak sleepers is used to grow herbs. Its edge makes a good vantage point from which to catch the afternoon sun and contemplate the garden.